Ako mať vždy ostré kuchynské nože
Kuchynské nože sú základ každej kuchyne. Bez nožov by sa v kuchyni nezaobišiel žiadny kuchár, ani len občasný muž domácnosti. Základom je kvalitné kuchynské vybavenie, správne uskladnenie a údržba. To platí ako pre nože, tak aj pre ďalšie vybavanie kuchyne. V tomto článku sme si pripravili viacero užitočných tipov, vďaka ktorým môžete predĺžiť životnosť pre svoje nože a ich ostrosť ostane zachovaná po dlhšiu dobu.

Výber nožov
Ak kupujete mäsiarske nože alebo rôzne iné nože do kuchyne, pozerajte sa po kvalitných nožoch. Nie, nemusíte hneď kupovať prehnané drahé nože. Ponuku kvalitných nožov od tých menej kvalitných rozoznáte často aj priamo z ponuky a popisu v obchode. Výrobca pri tých kvalitnejších uvádza z akého materiálu sú vyrobené a často k nim automaticky dáva aj predĺženú záruku.

Správne uskladnenie
Základom pre správne uskladnenie nožov je, že čepele nožov sa nesmú dotýkať. Ak sa čepele dotýkajú, dochádza tak v ich otupeniu a v niektorých prípadnoch až k poškodeniu čepele. Práve preto sú výborné stojany na nože a vďaka umiestneniu na kuchynskej linke ich budete mať vždy po ruke. Rovnako dobre môže poslúžiť aj magnetická lišta na nože, ktorú jednoducho pripevníte na stenu nad pracovnú doskou kuchynskej linky. Nože vždy odkladajte umyté, čisté a suché.

Ako brúsiť nože
Na brúsenie jednotlivých nožov používajte správnu brúsku určenú pre daný typ noža. Aby sa nôž príliš rýchlo netupil, na krájanie používajte len drevenú podložku a nože neumývajte v umývačke riadu. Ak ste doteraz používali podložku zo skla, tak ju rýchlu vyhoďte, nože tupia najviac. Čomu ďalšiemu sa pri brúsení a skladovaní kuchynských nožov treba vyhnúť sa môžete dočítať v tomto článku.
Text: PR